10 TIPS VOOR VOGELFOTOGRAFIE

Natuurfotografie, en in het bijzonder het fotograferen van vogels in het wild, kan een uitdagende maar ook een zeer bevredigende bezigheid zijn. Hier zijn 10 tips die je op weg helpen om mooie vogelfoto’s te maken:

TIP 1 Ken je apparatuur: Leer je camera en lenzen goed kennen. Begrijp de verschillende instellingen, zoals sluitertijd, diafragma en ISO, zodat je snel kunt aanpassen wanneer dat nodig is. Zelf maak ik gebruik van verschillende voorkeuze instellingen zodat ik snel kan switchen van een stilzittende vogel naar bijvoorbeeld instellingen voor vogels in vlucht.

TIP 2: Gebruik een geschikte lens: Gebruik een telefoto- of supertelelens van minimaal 300 mm. Een lens met een bereik van 600mm is ideaal voor vogelfotografie, omdat deze je in staat stelt om vogels op afstand te benaderen zonder ze te verstoren.

TIP 3 Zoek de juiste locatie: Identificeer plekken waar vogels vaak te vinden zijn, zoals parken, weilanden of vogelobservatiehutten (https://vogelkijkhut.nl). Zelf gebruik ik ook vaak https://waarneming.nl om specifieke soorten te vinden.

TIP 4 Gebruik camouflage: Draag kleding die past bij de omgeving en gebruik eventueel een schuilhut om minder op te vallen voor de vogels. Ga zitten, bijvoorbeeld op een meegebracht krukje zoals de walkstool. Als je zit zal je voor vogels minder bedreigend zijn.

TIP 5 Geduld is een schone zaak: Wachten is vaak onderdeel van vogelfotografie. Heb geduld en wacht rustig tot de vogels dicht genoeg zijn voor de perfecte opname. En geniet van de omgeving.

TIP 6 Kennis van je onderwerp: Lees over de gewoontes en gedragingen en de geluiden van de vogels die je wilt fotograferen. Dit helpt je om ze te ontdekken en hun bewegingen te voorspellen.

TIP 7 Fotografeer bij de beste lichtomstandigheden: Vroeg in de ochtend en laat in de middag bieden doorgaans zachter en warmer licht, wat je foto’s ten goede zal komen. Bovendien zijn op die tijden vogels actiever dan midden op de dag.

TIP 8 Houd ook rekening met de achtergrond: Zorg ervoor dat de achtergrond niet afleidt van je onderwerp. Een onscherpe achtergrond kan je onderwerp naar voren halen.

TIP 9 Gebruik een statief jof monopod: Dit helpt bij het stabiliseren van je camera en lens, vooral bij het werken met zwaardere apparatuur.

TIP 10 Blijf respectvol: Verstoor de natuur en de vogels niet. Houd een veilige afstand en respecteer hun leefomgeving.

 

Onthoud dat vogelfotografie tijd en oefening vereist. Verwacht niet meteen perfecte foto’s, maar geniet van het buiten zijn en leer van je ervaringen.