Reisverslag Fotoreis Hongarije

Enkele jaren geleden zijn we met ons gezin met vakantie in Hongarije geweest. Daar hebben we met een lokale gids een dag door het nationale reservaat Hortobagy gereden. De foto’s zijn toen niet heel geweldig geworden maar de ervaring was dat wel! De meest geweldige vogels gezien; onder andere de Grote Trap, Scharrelaars, Bijeneters, diverse roofvogels waaronder de grauwe kiekendief! Een prachtige dag, ik besloot dat ik zeker hier nog eens terug zou komen

In 2023 was het zover, de plannen werden gemaakt om vogels in Hongarije te gaan fotograferen. Tijdens de voorbereiding van deze reis stuitte ik op de website van een Nederlands stel die een kleinschalig vakantiepark gerealiseerd heeft.  Op en om het park zijn observatie/ fotohutten geïntegreerd. Ook worden excursies en dagtrips aangeboden. Samen met mijn fotomaat hebben we geboekt bij dit vakantiepark in de hoop mooie foto’s te kunnen maken!

Eind mei 2023 was het zover. We hebben de accu’s opgeladen en de sd-kaartjes leeg gemaakt, de lenzen gepoetst en van camouflage voorzien. De tank van de auto zit vol en de en de kofferbak ook. Wat heb je als fotograaf toch veel spullen!

Na een fikse autoreis van ca. 1500 km zijn we aangekomen bij onze accommodatie. Na een allerhartelijkste ontvangst hebben we samen met de eigenaar van het park een planning gemaakt.

Dag 1: de Veldhut,
Dag 2: de Hoppenhut,
Dag 3: op Safari,
Dag 4: de Bijeneters.

Dag 1 De Veldhut

De veldhut is gelegen op de Puzsta en hoort bij het Hortobagy Nationaal Park. Er werd vervoer geregeld vanuit Karcag, een kleine 3 kwartier rijden vanaf onze accommodatie. Omdat de meeste actie in de vroege ochtend plaatsvindt, moesten we om 6 uur in de ochtend klaar staan bij een benzinestation in Karcag vanwaar we met een 4×4 naar de veldhut werden gebracht.

Toen we bij de veldhut aankwamen zagen we direct al een paartje scharrelaars. In de hut konden we comfortabel zitten, en door spiegelglas fotograferen.  We hebben heel mooi de scharrelaar kunnen fotograferen!

Omdat het voor de hut droog stond waren er wat minder verschillende soorten te zien. Toch hebben we mooie andere vogelsoorten voor de hut gezien, zoals de klapekster, bonte kraai, torenvalk en hop. Verder weg op de Puzsta zweefden grote roofvogels, en vlak voor onze hut scharrelde een haas rond.

Dag 2 de Hoppenhut Dag twee is een rustige dag die we zelf konden invullen. Wel op tijd opgestaan om naar de hoppenhut, die op het terrein staat te gaan. Overal hoor je de hoppen ook roepen “hoe-hoep-hoep” Prachtig! De hut is een vrij basic 1 persoons hut gelegen op een grasveld op een 10-tal meters van een hoppen-nest. Vanuit de hut kun je de hoppen af en aan zien vliegen om de jongen in het nest te voeren. De ouders komen razendsnel aanvliegen, geven het eten aan het jong en vliegen weer weg. Alles neemt een paar seconden in beslag. In de ochtend hiervan een paar mooie foto’s kunnen maken.

http://bertaltena.nl/wp-content/uploads/2023/05/DSC07143-300x200.jpeg
http://bertaltena.nl/wp-content/uploads/2023/05/DSC07069-300x200.jpeg

Even later zag ik een jong naar buiten kijken en wegvliegen. Toen ik in de namiddag (het licht was prachtig) terugging naar de hut bleken alle jongen uitgevlogen te zijn. Ik had dus wel flik geluk gehad dat ik deze ochtend nog mooie foto’s van het voeren had kunnen maken.

Dag 3 Safari Deze dag weer vroeg (om half vijf) ons bed uit om op Safari te gaan door het Hortobagy nationaal park. Onze gids was Anna, een vriendelijke Hongaarse dame die in Wageningen heeft gestudeerd, zij kon daardoor heel goed Nederlands én ze wist veel te vertellen van het park en wat er allemaal leeft.

We hebben een mooie tocht gehad met diverse mooie waarnemingen, niet allemaal dichtbij genoeg voor een mooie foto maar toch zijn er door ons een paar mooie opnames gemaakt.

http://bertaltena.nl/wp-content/uploads/2023/05/hongarije-21-300x200.jpg
De Klauwier; deze vogel spietst zijn prooi op doorns of iets anders puntigs zoals prikkeldraad.